Liity sisäpiiriin

Saat ensimmäisenä tiedon mm. uutuuksista, tulevista tapahtumista sekä testiammunnoista.

22.06.2017

Kiväärin huolto: Piipun puhdistus

Metsästäjän kannattaa huoltaa aseitaan säännöllisesti. Tarve korostuu, kun jahtikausi on ohi ja aseet ovat olleet käytössä vaihtelevissa olosuhteissa. Jahtikauden päätteeksi suositellaan tehtäväksi perushuolto. Olennaista on käyttää huoltamisessa oikeita voitelu- ja suoja-aineita.

Ennen huoltamiseen ryhtymistä varmista, ettei ase ole ladattu. Poista lipas ja lukko aseesta. Jos aseessa on makasiini, varmista ettei makasiinissa ole patruunoita.

Aloita kiväärin huolto puhdistamalla ase irtoroskista. Jos ase on kastunut, anna aseen ensin kuivahtaa huoneen lämmössä - huomio myös lämpötilan muutoksesta aiheutuva kondensoituminen. Perushuollon yhteydessä saattaa olla järkevää irrottaa tukki ”raudoista”.

Kiväärin tärkein osa tarkkuuden kannalta on piippu, joten huoltaminen kannattaa aloittaa piipusta. Ensin poistetaan palojäänteet käyttäen apuna sillaa, huopatulppia tai aseenpuhdistamiseen tarkoitettua kangasta. Kostuta puhdistava elementti aseöljyllä ja työnnä se piipun läpi patruunapesän suunnasta piipun suun suuntaan. Toista toimenpide kunnes puhdistuselementtiin ei jää enää palojäänteitä. 

Kiväärin huolto ja puhdistus - Huopatulpat
Huopatulppien kanssa on hyvä käyttää liuottavaa öljyä. Näin palojäänteet irtoavat tehokkaammin

 

Jos piippu on päässyt karstoittumaan pahasti, voi apuna käyttää fosfori-pronssiharjaa, jonka avulla kiinni tarttunut palojäänne saadaan irtoamaan paremmin. Palojäänteitä puhdistettaessa käytettävä aseöljy on hyvä olla liuottavaa, koska näin palojäänteet irtoavat tehokkaammin. Puhdista irronnut karsta harjauksen jälkeen sillalla, huopatulpilla tai kangastilkuilla.

Kiväärin huolto ja puhdistus - Fosforiharja
Huopatulppien kanssa on hyvä käyttää liuottavaa öljyä. Näin palojäänteet irtoavat tehokkaammin

 

Kun palojäänteet on poistettu, voidaan aloittaa luodeista jääneiden vaippamateriaalien poisto. Vaippamateriaalit saa tehokkaimmin pois käyttämällä niiden poistoon tarkoitettuja kemikaaleja. Kemikaali levitetään tasaisesti piipun sisäpinnoille käyttämällä apuna puhdistuspuikkoa, nailonharjaa tai huopatulppaa. Anna kemikaalin vaikuttaan piipun sisäpinnoilla puolesta tunnista muutamiin tunteihin (aineen valmistajan ohjeen mukaisesti). Työnnä tämän jälkeen puhdas silla tai huopatulppa piipun läpi patruunapesästä piipun suun suuntaan. Toimenpide toistetaan kunnes vaippamateriaalia ei enää tartu puhdistuselementtiin. 

Lopuksi piippu suojataan käyttötarkoitukseen soveltuvalla suojaöljyllä. Suojaamiseen käytettävä öljy riippuu siitä, jääkö ase varastoituna odottamaan seuraavaa jahtikautta vai onko sillä tarkoitus ampua lyhyen ajan päästä. Viskositeetiltaan paksummat aseöljyt antavat tehokkaamman suojan korroosiota vastaan - notkeat sprayöljyt useimmiten haihtuvat pois niissä olevien liuotinaineiden vuoksi. Kaikki suojaöljyt tulee levittää öljyharjaa tai huopatulppaa apuna käyttäen. Näin varmistetaan öljyn tasainen levittyminen sekä se, ettei öljyä laiteta liikaa. Liika öljy valuu alaspäin ja jos asetta säilytetään pystyssä (esimerkiksi asekaapissa), öljy valuu aseen lukkoon, laukaisulaitteeseen ja jopa tukkiin saattaen aiheuttaa myöhemmin harmeja, kuten tukkimateriaalin turpoamista ja pehmenemistä. Ase kannattaakin säilyttää piipun suu alaspäin tai alaviistoon, jos mahdollista.

Kiväärin huolto ja puhdistus - Öljyharja
Öljyharjalla levitettäessä öljy leviää tasaisesti ja öljyn määrä pysyy kohtuullisena

 

KIVÄÄRIN HUOLTAMISEN MUISTISÄÄNNÖT

  • VARMISTA AINA ENNEN HUOLTOON RYHTYMISTÄ, ETTÄ ASE ON LATAAMATON JA TYHJÄ
  • KÄYTÄ HUOLTAMISEEN LAADUKKAITA HUOLTOVÄLINEITÄ JA OIKEITA, KÄYTTÖTARKOITUKSEEN SOVELTUVIA KEMIKAALEJA
  • LEVITÄ KEMIKAALIT KANKAILLA JA HARJOILLA, LIIKA ÖLJY SAATTAA AIHEUTTAA ASEEN VAURIOITUMISEN
  • KUN KOKOAT ASETTA, OLE TARKKANA ASEEN IRTO-OSIEN KANSSA.  LAITA OSAT SAMALLA TAVALLA PAIKOILLEEN, JOISTA NE IRROITIT
  • ONGELMATILANTEESSA ÄLÄ HÄPEILE KÄÄNTYÄ AMMATTILAISEN PUOLEEN - VÄÄRIN KOOTTU ASE SAATTAA OLLA VAARAKSI AMPUJALLE JA VIERUSKAVERILLE

Team Sako

Sako Quad

Sakon asiantuntijat kertovat parhaat vinkkinsä kiväärien ja haulikoiden huoltoon, käyttöön ja tuotevalintoihin liittyen.

KAIKKI BLOGIKIRJOITUKSENI