Meistä

Tulevaisuutta rakentamassa

Sakolla on ainutlaatuisen pitkä historia kiväärien ja patruunoiden valmistajana. Vuosi 2021 on meille erityisen merkityksellinen, sillä vietämme perustamisemme 100-vuotisjuhlaa. Sekä maailma että Suomi ovat vuosisadassa muuttuneet paljon, mutta sakolaiset arvot pätevät edelleen.

Juuremme ovat syvällä suomalaisessa maaperässä. Olemme ylpeitä voidessamme viedä maailmalle paitsi laadukkaita Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja tuotteita, myös ikivanhaa suomalaista metsästyksen elämäntapaa. Olosuhteista riippumaton periksiantamattomuus, luonnossa liikkumisen arvostus ja saaliin kunnioittaminen ovat kautta aikojen tuoneet yhteen suomalaisia metsästäjiä – ja uskomme että niin tulee olemaan myös tulevaisuudessa.

Työntekijä Sakon tehtaalla

Maailmalla Sako tunnetaan erityisesti korkeasta laadustaan. Pitkä kokemuksemme on osoittanut, että korkeat laatustandardit voidaan saavuttaa vain yhdistämällä perinteistä kädentaitoa uusimpaan teknologiaan. Koneet ja ihmiset vaihtuvat vuosien kuluessa, mutta tahtomme valmistaa aina parasta asiakkaidemme tarpeisiin, ei katoa koskaan. Tavoitteemme onkin löytää aina uusia tapoja ja innovaatioita auttaa asiakkaitamme heidän valitsemansa elämäntavan toteuttamisessa.

Sako S20 -kivääri

Juhlavuotemme aikana tarkastelemme historiaamme ja nostamme esille ihmisiä, ilmiöitä ja tuotteita, jotka ovat muodostuneet menestyksemme kulmakiviksi. Emme kuitenkaan katso pelkästään taaksepäin vaan suuntaamme katseemme tulevaan, kohti seuraavaa sataa vuotta. Uskomme, että meillä on jatkossa entistäkin merkittävämpi rooli koko metsästyksen- ja ampumaurheilun tulevaisuuden varmistamisessa. Emme kuitenkaan pysty siihen yksin, vaan tarvitsemme asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme tuen. Yhdessä rakennamme tulevaisuuden, josta voimme olla ylpeitä.

Mies metsästämässä

 

Tarkkuutta vuodesta 1921

Sako eli Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö perustettiin Helsingissä 1. huhtikuuta vuonna 1921. Nuoren itsenäisen Suomen kannalta oli merkittävää, että oli olemassa Suojeluskuntajärjestö, jonka toiminnassa oli merkittävä osa ase- ja ampumaharjoittelulla ja kilpailuilla. Näin ylläpidettiin ampumataitoa, jolla oli ja on vieläkin tärkeä osuus maanpuolusta ajatellen.

Sakon historiaa Sakos historia

Aseita pitää myös huoltaa ja korjata, sekä valmistaa. Tilat Helsingissä kävivät ahtaiksi, ja Sako siirtyi v. 1927 Riihimäelle, jossa tehdas nykyisinkin toimii. Sotilaskiväärien lisäksi Sakolla suunniteltiin ja valmistettiin harjoitus, kilpailu- ja metsästysaseita 

Varsinaisia metsästysluodikkomalleja, joista Sako nykyisin on tunnettu alettiin valmistaa 1940- luvulla, sota-ajan jälkeen. Näistä ensimmäinen merkittävä malli oli Sako L46, josta myös alkoi Sakon menestys vientimarkkinoilla. Tämä malli oli pienriistan metsästykseen tarkoitettu luodikko, josta kehitettiin L461 "Vixen"-luodikko. Mallistoa laajennettiin keskikokoiseen L57 ja 579 luodikkoon, jonka Forester-malli tuli nopeasti tunnetuksi kaikkialla (vuodesta 1957). Varsinaisia omia suurriistan metsästykseen kehitettyjä malleja olivat v. 1961 suunniteltu L61R "Finnbear" ja VL 63 "Finnwolf". Tällöin Sakon "luodikkoperhe" käsitti jo lähes kaikki tarvittavat kaliiperi-kokoluokat pienriistametsästyksestä suurriistaan (222Rem- 375H&H).
 
Useiden mallimuutosten jälkeen syntyivät uudet pulttilukkoiset asemallit Sako 75 (vuonna 1996) ja sen jatkokehitystyön tuloksena nykyinen Sako 85 -mallisto vuodesta 2006. Yhteistä kaikille on luotettava toiminta metsästysolosuhteissamme ja tarkkuus.

Sako tänään

Nykyisin Sako Oy toimii laajennetuissa ja modernein konein varustetussa tehtaassa samalla paikalla Riihimäellä, jonne muutettiin vuonna 1927. Monien kehitysvaiheiden ja omistajavaihdosten kautta, olemme kehittyneet merkittäväksi metsästys- ja tarkkuusasevalmistajaksi. Aseiden suunnittelu Riihimäellä on nykyisin tietokoneavusteista, modernit CNC-työstökoneet ja piippujen kylmätaontakoneet ammattitaitoisten työntekijöiden käyttämänä tuottavat laadukkaita ja tarkkoja luodikoita maailman metsästäjien ja ampujien käyttöön.

Sako Factory

Kaikki luodikkomallimme täyttävät C.I.P- ja SAAMI- vaatimukset. Jokainen valmistamamme luodikko koestetaan korkeapainepatruunoin ja aseen tarkkuus todetaan koeampumalla. Sakon tuotteet ja valmistus on sertifioitu sekä ISO 9001 että AQAP 2110 laatujärjestelmät täyttäviksi.
 
Vuodesta 2000, on Sako Oy kuulunut maailman vanhimman teollisen perheyhtiön, Beretta-konsernin omistukseen. Tämä on mahdollistanut tehtaan modernisoinnin ja tuotannon monipuolistamisen sekä markkinoinnin tehostamisen maailmalla. Sako Oy valmistaa vuositasolla yli 100 000 asetta.
 
Sako luodikoiden mallisto on monipuolinen ja aseet valmistetaan Suomessa, Riihimäellä. Tutustu Sako 85 -mallistoon, tarkkuuskivääri TRG -mallistoon sekä vaihtopiippuisen Sako Quad -pienoiskiväärin moniin vaihtoehtoihin.
 
Vuodesta 1989 myös Tikka-luodikot ja erityisesti maailman maineen saanut Tikka T-mallisto on suunniteltu ja valmistettu Sakon tehtailla. Suomalaista osaamista, suomalaiselle metsästäjälle.
 
Avainlippu kertoo aseesi kotimaisesta alkuperästä. Siitä että se on tehty Riihimäellä ja suunniteltu nimenomaan suomalaisiin olosuhteisiin – suomalaiselle metsästäjälle, joka arvostaa omassa aseessaan kotimaista laatua, kestävyyttä ja huippuluokan tarkkuutta. Tämä on huomattu myös maailmalla, missä suomalainen aseosaaminen on kysytympää kuin koskaan. Sekä Sakon että Tikan aseille on myönnetty oikeus käyttää ”Design From Finland” tavaramerkkiä mitä me ylpeänä markkinoimme kansainvälisesti.